Rookmelders Woerden

Hangen de rookmelders al in Woerden? Vanaf morgen is het verplicht

Rookmelders Woerden

Hangen de rookmelders al in Woerden? Vanaf morgen is het verplicht

Dingdong! Niet iedere dag komt het voor dat de burgemeester samen met de brandweer voor de deur staat. In Woerden gebeurde dat wel, om inwoners bewust te maken van de rookmelderplicht die geldt vanaf morgen 1 juli. Is Woerden goed voorbereid en hangen de rookmelders al?

“Goedemiddag mevrouw”, begint burgemeester Victor Molkenboer. “We zijn hier om u te vragen of u weet dat rookmelders verplicht zijn vanaf 1 juli?” Op de Kromwijkerkade in de wijk Bloemen- en Bomenkwartier doet een mevrouw de deur al open voor er daadwerkelijk aan is gebeld. Ja, ze weet dat de rookmelders verplicht zijn en ze heeft ze ook al in huis. “Alles ligt klaar, maar mijn kinderen hebben nog geen tijd om ze op te hangen.”

Contact met welzijnsorganisaties

Dat horen ze vaker bij de brandweer, vertelt Diana Bouwman, specialist (Brand) Veilig Leven. “Waar mensen tegenaan lopen, is dat het niet lukt om de rookmelders op te hangen. Voor oudere mensen is het ook niet slim om op zo’n klein trappetje te staan.” Vaak kunnen buren of kinderen helpen, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

In dat geval kunnen oudere mensen, of mensen met een fysieke beperking, contact zoeken met een welzijnsorganisatie van de gemeente waar ze wonen. In Woerden is dat de organisatie WoerdenWijzer, waar mensen klaarstaan om assistentie te verlenen.

Op elke verdieping moet een rookmelder hangen, legt Bouwman uit. “In de vluchtroute naar je voor- of achterdeur, dus in de gang of in de hal. Je plaatst hem op het plafond, zo’n vijftig centimeter van de muur af.” Nog beter zou zijn om ook op alle slaapkamers een rookmelder te hangen. In elk geval hang je de rookmelder niet boven je kooktoestel of vaatwasser omdat daar damp vanaf komt.

‘Batterij wel of niet vervangen?’

Een vrouw die op de Industrieweg in een huurhuis woont, heeft de rookmelders al hangen. Ze zijn met de bouw aangeleverd. De verhuurder is verplicht om rookmelders op te hangen in een huurwoning. “Test u ze ook?”, vraagt de burgemeester zich af. Ook daarop een positief antwoord. “Een keer in het half jaar.” Met een tevreden knik van Bouwman loopt het tweetal naar het volgende huis.

Onderweg maakt de burgemeester meteen even van de gelegenheid gebruik om een vraag te stellen over zijn rookmelder. Die is aangesloten op het lichtnet én heeft een batterij. Maar moet die nou vervangen worden of niet? “Ja”, zegt Bouwman. “Heel veel mensen denken dat als ze rookmelders op lichtnet hebben dat ze batterij niet hoeven te vervangen. Maar dat is de back up batterij voor als de stroom uitvalt.”

Klaar voor 1 juli, de rookmelders hangen

Bij het derde huis hangen de rookmelders ook. En een snelle test (“Je kunt de grote knop makkelijk indrukken met een bezemsteel.”) bewijst dat de rookmelders nog goed werken. Ook dit gezin is klaar voor 1 juli.

Bij het afscheid belooft de oudere vrouw op de Kromwijkerkade dat ze de rookmelders écht op tijd op ging hangen. “Best een goed resultaat”, wordt er geconcludeerd.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares