Goede omstandigheden geen garantie voor individuele topprestaties.

Goede omstandigheden geen garantie voor individuele topprestaties.

Zaterdag 27 mei 2023 stond in Zegveld het Zegvelds Kampioenschap polsstokverspringen op het programma. Met heerlijke lenteweer die dag waren de springers flink gemotiveerd om de schansen in Zegveld te testen. Op 1 juli 2023 wordt namelijk ook het tweekamp gesprongen in Zegveld. Voor de topklasse springers zijn er voor die tijd niet veel mogelijkheden om een wedstrijd in Zegveld te springen. Voor een ieder met de ambitie het tweekamp te springen moest er vanavond vertrouwen worden getankt in Zegveld.

Senioren

Zoals in elke klasse is het zo aan het begin van dit seizoen nog wennen. Sommigen hebben een lange wintertraining achter de rug, anderen hebben juist even een stapje terug gedaan in de winter om vol frisse energie het nieuwe seizoen te starten. Wie duidelijk goed aan zijn seizoen was begonnen is Sander van Vliet (Oudewater). Ook vanavond sprong hij weer naar een podiumplek. Met 19,04m werd hij 2e. Het hoogste podiumplekje werd bemachtigd door een nieuweling in de senioren categorie. Na jaren de juniorencategorie te hebben gedomineerd heeft hij nu ook zijn eerste dagtitel bij de senioren binnen. Met 20,21m werd Reinier Overbeek (Benschop) eerste. Erwin Timmerarends (Bodegraven) completeerde het podium met een verdienstelijke 18,89m.

Dames

Bij de dames was het tot de laatste sprong spannend. Tessa Kramer (Amersfoort) leek de verste afstand van de avond al in haar eerste sprong te hebben neergezet. Lang ging zij aan de leiding met een afstand van 15,47m. Zij is dit jaar van de Friese Bond overgestapt naar de Hollandse Bond vanwege de gunstigere reistijd. Op dit moment aast zij nog steeds op haar eerste dagtitel, want uiteindelijk bleef ze op de 2e plaats steken. In de allerlaatste finalesprong wist Demi Groothedde (Jaarsveld) namelijk, voor de derde keer dit jaar al, er met de winst vandoor te gaan. Na enkele dreigende sprongen was het de laatste sprong dus echt raak. Een sprong waarin zij meermaals de stok al klimmend corrigeerde en uiteindelijke tot 15,63m kwam. De derde plaats was met 14,66m voor Joriene Baas (Oudewater) die haar dreigende sprongen net niet om wist te zetten in de topafstanden waar ze op hoopte.

Junioren

Dat sommige springers wat meer druk nodig hebben om goed te presteren lijkt Mark van der Horst (Schoonhoven) wederom bewezen te hebben. Voor zijn laatste voorrondesprong waarschuwde hij al: Let op, dit wordt hem. En hij kreeg gelijk. Met een afstand van 19,79 verpulverde hij de concurrentie en dit was ruim genoeg voor de winst van de wisselbokaal. De 2e plek werd bemachtigd door Jonathan Timmerarends (Montfoort). Als eerstejaars junior maakt hij een goede indruk. Ook de strijd met zijn broer Harmen zal bevorderlijk zijn voor zijn prestaties, houdt hem dus in de gaten! Hidde van Dam (Montfoort) wist de 3e plek veilig te stellen met een afstand van 17,35m. 

Meisjes

De meisjes topklasse is tot op heden een spannende strijd, vanaf plek 2 dan. Want ook de vierde wedstrijd van het seizoen is gewonnen door Gemma van Oosterom (Woerdense Verlaat). Tijdens deze thuiswedstrijd liet zij wederom zien boven de concurrentie uit te steken. Een afstand van 13,18m was deze avond voor haar het maximaal haalbare. Nikita van Dijk (Kamerik) liet een mooie opbouwende wedstrijd zien en werd uiteindelijke 2e met een afstand van 12,22m. Isabel Overbeek (Benschop), werd onder de coachende begeleiding van haar vader, een voormalig polsstokspringer, mooi derde met een afstand van 11,86m.

Jongens

Tot slot dan de jongens topklasse. Hier sprongen  veel plaatselijke toppers mee die het publiek op de banken probeerden te krijgen. De afgelopen weken werd er hard getraind, echter zal er bij de wedstrijden nog het een en andere gefinetuned moeten worden. Sander Kastelein (Zegveld) wist wel een beste seizoenprestatie neer te zetten. Hij werd 2e met en afstand van 14,56m. Kampioen van de avond bij de jongens werd Harmen Bogaard. Ondanks dat de voorbereiding niet geheel optimaal was heeft hij 2x de 17-meter grens gepasseerd deze avond. 17,24 was ruim voldoende om zich een jaar lang Zegveld Kampioen te noemen. Robbert Miltenburg (Maarssen) werd knap 3e met een afstand 13,38.

De springers hebben nu een paar dagen rust om te herstellen en zich voor te bereiden op de wedstrijden die komen. Komende woensdag 31 mei wordt er om 19.00u in Vlist gesprongen en zaterdag 3 juni 18.30 is Kockengen gastheer voor de wedstrijd. 

Vergeet u niet 1 juli in de agenda te zetten? Dan bent u wederom van harte welkom  in Zegveld om de Hollandse Springers te supporten in hun strijd tegen de Friezen.

Door: Arie van der Knaap

0 Shares