Gemeente Woerden geeft kwaliteitsinjectie aan lokale journalistiek

Gemeente Woerden geeft kwaliteitsinjectie aan lokale journalistiek

De gemeente geeft lokale omroep RPL Woerden een structurele verhoging van de subsidie, van 50.000 euro per jaar. Het bedrag is bedoeld voor de verbetering van de lokale journalistiek. Een overgrote meerderheid van de partijen uit de gemeenteraad is voorstander van de impuls, bleek tijdens een politieke avond in het gemeentehuis in Woerden. Daardoor is de behandeling in de gemeenteraad volgende week een formaliteit.

De partijen zeggen dat ondersteuning van de lokale journalistiek nodig is voor een goed functionerende democratie. Daarom werd eerder al opdracht gegeven voor een onderzoek naar de staat van de journalistieke kwaliteit in Woerden. Uit het rapport van onderzoeksbureau DSP Groep bleek dat een investering in de lokale omroep als meest kansrijk wordt gezien om de journalistieke kwaliteit in de gemeente te vergroten.

Van het extra bedrag kan RPL 28 uur in de week betaalde krachten inzetten, die zorgen voor journalistieke inhoud en coaching. Bovendien is in het plan een opleidingsbudget meegenomen voor de huidige medewerkers van de lokale omroep, die nu nog volledig op vrijwilligers draait. De partijen in de gemeenteraad spraken hun grote waardering uit voor de kwaliteit die nu al door hen wordt geleverd.

De extra investering door de gemeente Woerden staat los van de inhoud van de berichtgeving: daar blijft RPL als onafhankelijk medium zelf over gaan. De investering wordt voor minimaal vier jaar gedaan. Een onafhankelijke commissie zal toezien op de bereikte resultaten en daarover tweejaarlijks rapporteren.

0 Shares