Geen tabakszaken meer in Utrecht

Geen tabakszaken meer in Utrecht

In de gemeente Utrecht mogen geen tabaksspeciaalzaken meer geopend worden. Dit besluit geldt in ieder geval voor het komende jaar. De gemeente loopt hiermee vooruit op landelijke wet- en regelgeving.

Ook supermarkten in Utrecht mogen geen tabak meer verkopen, middels de zogeheten shop-in-shop constructie, waarbij een deel van de winkel fungeert als tabakszaak, die vanuit de supermarkt toegankelijk is. Het verbod maakt deel uit van het doel van de gemeente om alle kinderen in Utrecht in 2035 rookvrij te laten opgroeien en minder dan 5 procent inwoners te hebben die nog rookt.

Wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid noemt het een ‘maatschappelijk probleem’ dat het voor gemeenten moeilijk is om nieuwe tabakszaken helemaal te weren. Per 1 juli 2014 geldt een landelijk verbod op de verkoop van tabaksproducten in supermarkten. Eerenberg is echter bang dat ondernemers op zoek gaan naar manieren om na die datum toch tabak te kunnen blijven voorkomen. Daarom heeft de gemeente Utrecht besloten nu zelf stappen te zetten.

Eerenberg hoopt dat dit voorbereidingsbesluit van de gemeente navolging vindt. Wethouders uit Rotterdam en Amsterdam onderschrijven het initiatief alvast.

Redactie: Vala van den Boomen

0 Shares