Bij Ferm Werk zijn op dit moment geen structurele misstanden gaande. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze zomer is uitgevoerd door extern onderzoeksbureau De Zaak Hermelink. Ferm Werk koppelt in Woerden, Montfoort, Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk werkzoekenden aan bedrijven.
Hoewel er geen sprake is van structurele misstanden, is het vertrouwen in het management wel geschaad. Zo wordt er veel geroddeld en valt er winst te boeken in de band tussen medewerkers en leidinggevenden.
Onderzoek naar veilige werksfeer
Ferm Werk liet afgelopen zomer onderzoek doen naar eventuele misstanden op de werkvloer. Eerder dit jaar kwam naar buiten dat rond 2020 en daarvoor sprake zou zijn (geweest) van seksuele intimidatie en een angstcultuur. Dat vertelden medewerkers en oud-medewerkers onder meer aan RTV Utrecht. In eerste instantie riep het bestuur die mensen op om zich te melden bij landelijke instanties als Slachtofferhulp. Later kwam het bestuur daarvan terug en besloot het een extern onderzoeksbureau in te schakelen. Het bestuur van Ferm Werk bestaat uit wethouders van de vier betrokken gemeenten.
Hoewel de bij RTV Utrecht bekende melders vooral spreken over de periode rond 2020, is het onderzoek gebaseerd op het recente verleden tot ongeveer een jaar geleden. Een doorn in het oog voor oud-medewerkers die hoopten op erkenning van de problemen in 2020 en daarvoor. Ferm Werk laat in een reactie weten dat dat een bewuste keuze is omdat ze benieuwd zijn naar de huidige situatie en of daar actie op ondernomen moet worden.
Geen structurele misstanden
Uit het onderzoek blijkt dat er op dit moment geen structurele misstanden zijn bij Ferm Werk. Ook op het gebied van sociale veiligheid gaat er bij Ferm Werk niet meer mis dan in iedere andere organisatie waar mensen met elkaar werken. Ongewenste omgangsvormen (zoals een ongepaste grap of ergernissen) komen voor maar niet in verontrustende mate. Over het algemeen zijn medewerkers blij met hun leidinggevende en wordt discriminatie zelden ervaren binnen het bedrijf.
Er zijn gedragsregels en er is een vertrouwenspersoon. Het ontbreekt aan de verankering van de gedragsregels in het dagelijks werk en de beschikbaarheid van slechts één vertrouwenspersoon is een smalle basis. Het bureau raadt aan om er minimaal nog een vertrouwenspersoon bij te vinden en mogelijk dan ook een externe.
Vertrouwen in management geschaad
Maar er zijn meer punten om aan te werken. Zo loopt het niet altijd lekker tussen teams en leidinggevenden en soms zijn medewerkers bang voor de gevolgen als zij zich kritisch uitspreken. Er zijn medewerkers die daarvan consequenties hebben gezien of zelf ervaren. Zo vertellen zij dat zij bang zijn voor de reactie van de leidinggevende, die niet open staat voor een weerwoord. Volgens het onderzoeksbureau moet dit snel aangepakt worden om te voorkomen dat bestaande situaties escaleren.
De overgrote meerderheid van de medewerkers is meestal blij met de collega’s. Wel heeft twee derde last van onderling geroddel. Pesten via internet vindt een enkele keer plaats. Een specifieke hal in het bedrijf wordt ook genoemd: daar ervaren medewerkers een negatieve sfeer, voelen sommigen zich niet op hun gemak en wordt melding gemaakt van schelden en tieren op het werk.
Het management is de afgelopen jaren gewijzigd. Het vertrouwen van de medewerkers in het management is geschaad. Dat vertrouwen moet het management weer terugwinnen, schrijft het bureau.
De verhalen die bronnen vertelden aan RTV Utrecht speelden zich vooral af rond 2020 en daarvoor. Twee leidinggevenden zijn sindsdien vertrokken en een interim-directeur nam het stokje over. Die man, Guido Eggermont, is intussen interim-af; vanaf morgen 1 oktober is hij de nieuwe directeur van Ferm Werk.
Twijfels
Oud-medewerkers werden ook in staat gesteld zich te melden afgelopen zomer. Er is een loket ingesteld waar ze terecht konden. Een paar mensen deden dat, hoewel zij toch hun twijfels hadden. Toen zij contact zochten met het onderzoeksbureau kwamen zij erachter dat het onderzoek tot een jaar teruggaat. Terwijl zij juist last hadden van ongeregeldheden rond 2020 en daarvoor. Hoewel iedereen zich kon melden is het voor sommige mensen toch een drempel gebleken om mee te doen aan het onderzoek.
Want, zo zeggen ze: we weten wel dat het nu beter gaat met Ferm Werk. Maar ze willen erkenning voor de tijd ervoor. In het onderzoek is ook wel wat aandacht besteed aan die tijd maar vooral in de zin dat het onrustig was en dat het aan het huidige management is om de rust in het bedrijf weder te laten keren.
Het uiteindelijke doel van de melders was om ervoor te zorgen dat er serieus gekeken wordt naar de werksfeer binnen het bedrijf en dat het bestuur de verantwoordelijkheid nam om daarin stappen te zetten. Het onderzoeksbureau heeft meerdere aanbevelingen gedaan om de sfeer te verbeteren en Ferm Werk laat weten met alle aanbevelingen aan de slag te gaan.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.