Geen rubber, maar houten korrels op nieuwe voetbalvelden in Montfoort: ‘Eerste in Europa’

Geen rubber, maar houten korrels op nieuwe voetbalvelden in Montfoort: ‘Eerste in Europa’

Twee kunstgrasvelden van voetbalvereniging Montfoort SV’19 worden vervangen door een nieuw soort veld met houtkorrels in plaats van rubberen korrels. Volgens de wethouder is dit de eerste keer dat in Europa dit soort velden, goedgekeurd door de FIFA en de KNVB, worden geplaatst.

In Montfoort liggen vijf kunstgrasvelden. De eerste twee werden aangelegd in 2008, die worden nu vervangen door het meer duurzame materiaal. De andere velden zijn in 2018 aangelegd, daar liggen nog rubberen korrels.

Destijds was er veel te doen rondom deze velden. De korrels zouden kankerverwekkende stoffen bevatten, zo werd gedacht. Een onderzoek van het RIVM bewees het tegendeel. Na veelvuldig overleg koos Montfoort toch voor de rubberen korrels.  

Blij, maar nog steeds zorgen

Dat is nog altijd een doorn in het oog van Gaby van Ruiten. De inwoonster uit Montfoort maakte zich hard tegen de komst van rubberen korrels. Ze vreest dat de rubberen korrels straks overal in het nieuw te bouwen scholencomplex liggen. Ook is ze bang voor vervuiling in de grond.

Ze is blij met de eerste stap, maar maakt zich nog steeds zorgen. “De keuze voor houten infill (de vulling van kunstgrasvelden, red.) is logisch en fijn. Maar er liggen nog drie velden die ook vervangen moeten worden. Wanneer gaat dat gebeuren?”

Binnen budget

Voorlopig blijft het bij deze twee velden. Ondanks dat de gemeente onder verscherpt toezicht staat, is er budget genoeg voor de velden. “We hebben in het kleine Montfoort behoorlijk wat druk op onze financiën”, zegt wethouder Herman van Wiggen. “We hebben goed onderzocht wat de meest betaalbare oplossing is, dat is deze.” Volgens de wethouder voldoet de gemeente daarmee ook aan de taak om duurzaam bezig te zijn.

Deze zomer worden de velden aangelegd. Bij de start van het nieuwe seizoen in september wordt er voor het eerst op gevoetbald.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht. Geschreven door: Hester Ramaker.

0 Shares