Hekendorp school

Emotionele bijeenkomst over schoolsluiting Hekendorp: ‘School is laatste voorziening van ons dorp’

Hekendorp school

Emotionele bijeenkomst over schoolsluiting Hekendorp: ‘School is laatste voorziening van ons dorp’

Na een lange en emotionele raadsvergadering is de toekomst van de Openbare Basisschool Goejanverwelle in Hekendorp nog onzeker. Een bemiddelaar gaat onderzoeken of openblijven toch mogelijk is.

Het bestuur wil het dorpsschooltje met 39 leerlingen sluiten. Veel inwoners en raadsleden zijn overvallen door het voornemen, bleek gisteravond tijdens de ingelaste raadsbijeenkomst.

Liesbeth Augustijn en Jan-Willem van Riet waren namens de school bij de drukbezochte vergadering en spraken van een heel moeilijk besluit. “Demografisch stopt het. Er zijn klassen met één of twee kinderen. We zien een meisje eenzaam over het schoolplein dwalen. We vonden het niet langer verantwoord.” Van Riet zei geen andere mogelijkheid te zien dan sluiting. “Als iemand een scenario kan bedenken waardoor de school open kan blijven, willen we daar graag over praten.”

Geconfronteerd met sluiting

Een van de insprekers in het dorpshuis van Hekendorp was Jacques van der Horst, voorzitter van het Dorpsplatform. “We zouden gaan overleggen met het schoolbestuur over mogelijkheden om verder te gaan, maar werden ineens geconfronteerd met een besluit. Wij willen opnieuw met het bestuur in gesprek. Sluiting is een klap voor het dorp.”

CDA-raadslid Jan Wouter van Wijngaarden, geboren Hekendorper, stelde dat met sluiting van de school “het dorp doodgemaakt wordt”.

Wethouder niet blij

Verantwoordelijke wethouder Bob Duindam van de gemeente Oudewater bleek niet te spreken over de gang van zaken. “Hadden we maar wat meer meegenomen kunnen zijn in jullie afwegingen”, sprak hij. Hij noemde het onaangenaam om met voldongen feiten te worden geconfronteerd. Duindam wil graag weten waarom er onder de vorige directeur wel veel kinderen uit omliggende gemeenten naar de school kwamen en dat nu niet lijkt te lukken.

Ouders namen het woord en stelden dat er jarenlang geen geld is geweest voor PR. “Er is te weinig moeite gedaan om kinderen uit omliggende gemeenten naar deze school te halen.” Daarop kwam een daverend applaus vanuit de zaal.

Oplossingen onderzoeken

Op verzoek van CDA’er van Wijngaarden stelt de wethouder een begeleider aan die vanuit de gemeente samen met het Dorpsplatform en het schoolbestuur gaat kijken naar een mogelijkheid de school open te houden. Het schoolbestuur heeft toegezegd om mee te denken over de voorstellen. Als er geen oplossing wordt gevonden, gaat OBS Goejanverwelle na de zomer niet meer open.

Ook de burgemeester van Oudewater was gisteravond bij de bijeenkomst. Hij stelt dat “elk denkbaar scenario dat leidt tot behoud” onderzocht gaat worden.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares