Binnenstad Woerden moet compacter worden

Binnenstad Woerden moet compacter worden

De binnenstad van Woerden moet compacter worden. Winkels die aan de buitenkant liggen zoals die in de Nieuwstraat, zouden een plekje in het centrum moeten krijgen. De Nieuwstraat krijgt een woonfunctie. Dat staat in de plannen voor een vitale binnenstad.

Aan de plannen die donderdag gepresenteerd zijn werkten winkeliers, de vestingraad, horeca, pandeigenaren en gemeente Woerden mee.

20% winkels verdwijnt
De plannen spelen in op een krimpend winkelaanbod. In 2030 zijn er naar verwachting 20% minder winkels. Dat komt doordat steeds vaker online wordt gekocht of direct bij de fabrikant. De plannenmakers willen voorkomen dat er een gatenkaas ontstaat doordat er steeds meer winkels leeg komen te staan. Overigens valt het met leegstand in het centrum van Woerden, vergeleken bij veel andere gemeentes nog mee.

Kernwinkelgebied
De Voorstraat en het Kerkplein in Woerden blijven een belangrijke winkelfunctie houden. Daar wisselen winkels en horeca elkaar af. De winkels zouden er een ‘aaneengesloten, interessant en onderscheidend aanbod’, moeten bieden.

Wonen in de Nieuwstraat
De Nieuwstraat raakt z’n winkels kwijt. Het wordt een woonstraat aan de rand van het centrum. Hoe bereikt wordt dat de winkels die nu in de Nieuwstraat zijn gevestigd naar een andere plek in het centrum verhuizen, staat niet in de plannen.

Wagenstraat deels bebouwd
In de Wagenstraat komt aan de zijde van de Rijnstraat bebouwing met daarin winkels. Over wat dat voor gevolgen voor de parkeergelegenheid heeft doen de plannenmakers geen uitspraken. Verder blijft er in die straat ruimte voor een supermarkt.

Huiskamer
De Rijnstraat verandert in de ‘huiskamer van Woerden’. Winkels spelen daarbij een minder belangrijke rol. Het moet een plaats van ontmoeting worden waarvan horeca een onderdeel is. Voor wonen op de begane grond is geen ruimte.

Bruisende binnenstad
De plannenmakers streven naar een bruisende binnenstad. Dat is een plek waar klanten zich thuis voelen en bezoekers kunnen vinden wat ze zoeken zegt Vincent de Groot van winkeliersvereniging Stadshart Woerden. Horeca en cultuur moeten er volgens hem voor zorgen dat het gezellig is. De Groot ziet de plannen als kans voor een betere toekomst.

Horeca heeft last van gelukszoekers
Kwalitatief goede horeca speelt een belangrijke rol in de plannen om het centrum van Woerden te laten bruisen. Volgens Pieke Uittenbogaard van Horeca Nederland, hebben de huidige horeca-ondernemers veel last van ondernemers die hun geluk komen beproeven met bijvoorbeeld een gemakkelijk in elkaar gezette broodjeszaak. Er wordt zegt hij door de horeca geïnvesteerd in contact met o.a. de gemeente en milieumaatregelen. Er is geen ruimte voor goudzoekers die dat niet doen vindt Uittenbogaard.

Cultuur belangrijk
De vestingraad ziet vooral kansen in uitbreiding op cultureel gebied. De Rijnstraat die in de plannen een huiskamerfunctie moet krijgen biedt daarvoor volgens Wilbert Koenen van de Vestingraad kansen. Er is een hele lijst van mensen die op cultureel gebied actief zijn en die graag een plek in de Rijnstraat hebben zegt hij. Ook de bibliotheek zou bij die huiskamerfunctie kunnen aanhaken.

Niet meer van hetzelfde
Een interessant en gevarieerd winkelaanbod valt of staat met de winkels die er zijn. Het is dus van belang dat er niet meer van hetzelfde komt. Aard Jan Verdoold voorzitter van de vereniging van pandeigenaren in het centrum zegt dat er op dat gebied dingen aan het veranderen zijn. Pandeigenaren laten niet ieder bedrijf meer toe maar maken keuzes. Dat moet voorkomen dat de zoveelste telefoonhoesjeswinkel of sushizaak zich vestigt.

Duidelijkheid in straten
Doordat straten een duidelijke functie krijgen moet de binnenstad van Woerden ook in de toekomst aantrekkelijk blijven. Wethouder binnenstad, George Becht denkt dat het inrichten van de Rijnstraat, als plek waar culturele of maatschappelijke functies aanwezig zijn of de Voorstaat waar gewinkeld kan worden die duidelijkheid kan geven.

Nog niet definitief
De gepresenteerde plannen zijn nog niet definitief. In januari is er een inloopbijeenkomst waar kan worden meegepraat over de plannen. Tot eind januari kan er ook via het mailadres vitalebinnenstad@woerden.nl worden gereageerd.

0 Shares