Balzicht weer open: “Ik denk niet dat ze in Qatar wakker liggen van een cafébaas”

Balzicht weer open: “Ik denk niet dat ze in Qatar wakker liggen van een cafébaas”

De aftrap van het Nederlands Elftal op het WK Voetbal gaat gepaard met een bijzonder moment in Woerden. Het voormalige café Walzicht heropent en is weer omgedoopt tot Balzicht. Ondanks het omstreden karakter van het WK in Qatar heeft horecaondernemer Eric de Kock niet getwijfeld. “Ik denk niet dat ze daar in Qatar wakker liggen van een cafébaas die het voetbal niet uitzendt.”

De Kock zegt in het RPL-programma De Week van Streek dat hij het belangrijk vindt om de discussie te voeren over de toestand in het land. “Ik denk dat Qatar nog last gaat krijgen van de aandacht die er nu is voor de problemen en dat is alleen maar een goede zaak. Wij kunnen geen statement maken door te zeggen: we gaan géén Balzicht doen.”

Afscheid in blessuretijd
Eetcafé Walzicht sloot in 2020 de deuren. Door corona was een groot afscheid niet mogelijk. “Dat hopen we nu ‘in blessuretijd’ alsnog te kunnen doen”, zegt De Kock. “Het zal voelen als een soort reünie.” Het monumentale pand aan de Wilhelminaweg stond leeg, nadat meerdere huurders vertrokken: eerst Taco Rico, vervolgens Nusa. “We hopen dat er snel een nieuwe huurder is, dat is ook goed voor Woerden. Die mag uiteraard het concept Balzicht adopteren, maar als het aan ons ligt is dit echt de laatste keer.”

Leukste Oranjecafé van Nederland
Balzicht kent een rijke historie als het gaat om het uitzenden van het Nederlands Elftal. “Voor zover ik weet hebben wij altijd voetbal uitgezonden sinds 1988. Een soort carnaval in Woerden met voetbal.” In 2012 werd Balzicht zelfs uitgeroepen tot ‘Leukste Oranjecafé van Nederland’ in een verkiezing van horecavakblad Misset.

Een enorme hossende oranje menigte verwacht Eric de Kock niet vanaf het begin van dit WK. “Het leeft minder. Dat is niet alleen omdat het in Qatar is, maar dat heeft ook te maken met het seizoen waarin het is.” Hij hoopt dat de populariteit groeit naarmate Oranje verder komt in het toernooi. “We mogen maximaal 120 mensen binnen hebben.” De Kock droomt ook al over een eventuele wereldbeker. “Laten we hopen dat we het WK winnen, dat zou het mooiste afscheid van Balzicht zijn.”

0 Shares