Anya Viool

Anya (12) moest haar kat en viool achterlaten in Oekraïne maar kan weer spelen: ‘Zonder viool word ik verdrietig’

Anya Viool

Anya (12) moest haar kat en viool achterlaten in Oekraïne maar kan weer spelen: ‘Zonder viool word ik verdrietig’

De 12-jarige Anya Zabotina moet begin maart met haar moeder en twee broers uit Oekraïne vluchten. De kat moest mee, zo vond ze, en ook haar viool waar ze zó graag op speelt. Tot haar grote verdriet moest ze beide achterlaten in haar geboortestad Zhytomyr. Na een lange reis komt het gezin aan in Montfoort, waar ze verblijven in het oude Rabobankgebouw. Zonder kat en zonder viool. Maar een paar weken naar haar aankomst staat Anya een verrassing te wachten.

‘Ik word verdrietig als ik geen viool kan spelen’

“Ik snapte mijn ouders wel omdat we niet wisten waar de kat terecht zou komen, maar ik was wel boos dat ik de viool niet mee mocht nemen”, zegt Anya over het moment dat ze Oekraïne moesten ontvluchten. “Maar als ik geen viool kan spelen dan word ik verdrietig.

In Montfoort ontmoet ze leeftijdsgenootjes waarmee ze speelt. Dat vindt ze fijn maar al snel mist ze het om muziek te maken. Anya: “Voor mij is muziek als een vakantie dus als je speelt dan denk je aan niets anders dan dat. Als ik speel ben ik kalm en dan rust ik uit. Voor mij is muziek maken kunst waardoor je je gevoelens kunt overbrengen.”

Viool van het Nederlands Philharmonisch Orkest

Een vrijwilliger die de vluchtelingen in Montfoort helpt, hoort het verhaal van Anya. Ze zoekt contact met de uit Montfoort afkomstige Anuschka Francken, professioneel violiste bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zij doet op haar beurt een beroep op haar medemuzikanten uit het orkest. In korte tijd weet het orkest een viool voor Anya te regelen.

Anya krijgt een viool van Anuschka Francken. Foto: Mireille Veldman.

“Ik kwam uit de kerk en ik wilde net omkleden toen mijn moeder zei dat er een verrassing voor mij was”, vertelt Anya. “Toen ik de viool zag was ik helemaal verrast en geschokt. Ik was zo blij dat ik weer kon spelen en ik dacht: wat een goede mensen in Nederland.”

Optreden voor de mensen uit Montfoort

In de weken erna gaat Anya met haar moeder naar een concert van Anuschka in Amsterdam. “Ik vond haar heel goed”, zegt Anya. Intussen komt Anuschka geregeld langs om vioolles te geven aan Anya. “Ze vindt dat ik goed kan spelen”, zegt Anya. “Maar ik denk dat ik het nog beter kan als ik meer ga oefenen.”

Anya met haar moeder in het concertgebouw in Amsterdam. Foto: Mireille Veldman.

Vanavond treedt Anya, samen met Anuschka van het orkest, op voor de inwoners van Montfoort tijdens het IJsselweekend. Dat is een festival met klassieke muziek dat voor het eerst in Montfoort plaatsvindt.

‘Ik ben een beetje zenuwachtig’

In Oekraïne speelde ze weleens in de bibliotheek of tijdens een nationale feestdag op straat, maar dit optreden vindt ze toch wel spannend. “Ik maak me een beetje zorgen en ben zenuwachtig omdat er veel mensen zijn en dat vind ik een beetje eng.”

Voor het optreden mocht ze een jurk uitzoeken in een plaatselijke kledingwinkel. Ze koos een fleurige oranje jurk, de eerste optie die ze paste. Anya heeft nog één keer geoefend met Anuschka en is er nu helemaal klaar voor. “Ik hoop heel erg dat de mensen het leuk vinden.”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares