Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Geannuleerd! Vrouwen voor de Lens, van zeldzaam tot selfie

23 november, 2019 - 24 mei, 2020

Het Stadsmuseum Woerden presenteert een bijzondere fototentoonstelling: ‘Vrouwen voor de lens, van zeldzaam tot selfie’.

Aan het eind van het jaar waarin 100 jaar vrouwenkiesrecht wordt gevierd, brengt het Stadsmuseum met deze tentoonstelling een ode aan alle vrouwen in Woerden en omgeving. Voor de tentoonstelling is samengewerkt met het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard, dat een rijke collectie foto’s beheert. Veel foto’s zijn ook ingebracht door inwoners, na een oproep eerder dit jaar. Samen levert dit een rijk geschakeerde mix op van studiofoto’s, beelden van gezinnen of damesclubjes en werksituaties zoals boerenbedrijven, fabrieken, winkels en ateliers.

Soms zijn de vrouwen het onderwerp van de foto, maar vaker staan ze er toevallig op, bijvoorbeeld in straatgezichten. Je vraagt je af: Wie zijn deze vrouwen en wat doen ze in het dagelijks leven? Wat betekenen ze voor Woerden en omgeving? Het tentoonstellingsboekje geeft met prachtige anekdotes de vrouwen een eigen gezicht en verhaal.

In de 19de en begin 20ste eeuw zijn vrouwen in de fotografie een zeldzaamheid. Fotografie is nog een kostbaar medium en wordt alleen gebruikt voor bijzondere momenten. Als vrouwen al op de foto gaan, zijn het studioportretten of foto’s van evenementen waar zij als ‘vrouw van een belangrijke man’ aanwezig zijn. Dit staat in schril contrast met de huidige overvloed aan foto’s, waarbij vrouwen minstens zo vaak op de foto gaan als mannen.

Met de smartphone hebben we immers altijd een camera op zak en het maken van een foto kost niets. De selfie is verheven tot kunst en worden constant verspreid via social media. Wat een verschil!

Datum: 23 november 2019 tot 15 maart 2020
Locatie: Stadsmuseum Woerden aan het Kerkplein.

0 Shares

Gegevens

Begin:
23 november, 2019
Einde:
24 mei
Evenement Categorieën:
,