Laden Evenementen

Onderwatergeluiden en de effecten op dieren

 

Onderwatergeluiden en de effecten op dieren

 

Dinsdag 27 februari organiseert natuurvereniging IVN een lezing over onderwatergeluid   begint om 20.00 uur, de Zaal is om 19.30 uur. De toegang is gratis

Een kakafonie van geluiden Een langs denderende vrachtwagen, een scheepsschroef die door het water maalt, maar ook het bubbelen van waterplanten of het tjirpen van een waterwants: onder water kan het net als daarboven een kakofonie zijn van geluiden. Promovendus Kees te Velde onderzoekt aan de universiteit van Leiden wat het effect is van al die geluiden op het gedrag van vissen.

Te Velde denkt dat vissen geluiden op verschillende manieren kunnen gebruiken of er last van kunnen hebben. “Sowieso kunnen vissen heel goed horen! Een kabbelend beekje dat een rivier instroomt, kan voor trekkende vissen op die manier een soort baken zijn om te weten ‘hier ben ik dus’. Horen als een vis,  in zijn lezing laat Te Velde horen hoe de vis het scheepvaartgeluid beleeft, scheepvaartgeluid, verkeersgeluid, geluiden die onderwaterdieren zelf produceren en mysterieuze onbekende geluiden.

lezing door aquatisch bioloog Kees te Velde

in Het Baken, Beneluxlaan 3 in Woerden

Dinsdag 27 februari

0 Shares