Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing : eendenkooien – vervlogen, verland, verdampt –

30 januari - 20:00 - 21:30

Lezing :  eendenkooien – vervlogen, verland, verdampt –

Eeuwenlang zijn er niet zoveel koeien, varkens en kippen als vandaag de dag. Voor een stukje vlees op het bord zijn onze voorouders meestal aangewezen op eendenbout. Deze vogels worden gevangen in eendenkooien. Die bestaat uit een vijver of een rechthoekige plas met vaak verschillende sloten die er op uitkomen. Ze lopen vanuit de vijver in een bocht die steeds smaller het land inloopt en uitmondt in een vanghokje. Daar raken de eenden “in de war”, gaan ze “het hoekje om” en “de pijp uit”. In de zeventiende eeuw telt het gebied van het huidige Nederland zo’n drieduizend eendenkooien.

De meeste eendenkooien zijn inmiddels verdwenen. Sander Wassing neemt de bezoeker mee naar vervlogen tijden en vertelt hoe het er aan toegaat in zo’n eendenkooi. We maken kennis met het kooikersrecht, de lokeend en vangpijpen.  Hij vertelt ook waarom vrijwel alle eendenkooien zijn verdwenen en waarom het belangrijk is om behoedzaam om te gaan met wat er nog van over is.

SHHV lezing door Sander Wassing

Dinsdag 30 januari 2024 , 20.00 uur Kapel Weddesteyn, Utrechtsestraatweg 50 Woerden

Toegang gratis

——————————————————————————————-

Programmering – aanvang lezingen 20.00 uur – Toegang is gratis

Donderdag 22 februari 2024 Sporen van de Koude Oorlog – een lezing door Ruurd Kok, Locatie: Kapel Weddesteyn, Woerden.

Dinsdag 26 maart 2024 Algemene Ledenvergadering, gevolgd door Familie Bredius – een lezing door Theo Jansen. Locatie: Kapel Weddesteyn, Woerden.

Maandag 15 april 2024 Belle van Zuylen – een lezing door Suzan van Dijk. Locatie: Kapel Weddesteyn, Woerden.

Vrijdag 26 april 2023 Middagexcursie met als thema Belle van Zuylen. Aan de excursie zijn kosten verbonden. Informatie over het aanmelden en betalen volgt later.

0 Shares

Gegevens

Datum:
30 januari
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorieën:
, ,