Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Geannuleerd! Koffieconcert De Vriendschap in teken 75 jaar vrijheid.

5 april - 6 april

Het koffieconcertLogo Harmonie de vriendschap bij De Boerinn in Kamerik staat geheel in het teken van de viering van de 75-jarige bevrijding. Er worden een aantal mooie composities uitgevoerd die met elkaar een goed beeld geven van een aantal markante  gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Voor deze gelegenheid zal wethouder George Becht het koffieconcert openen.

Alvast een voorproefje van het programma. Back to Normandy is een compositie voor harmonieorkest ter gelegenheid van D-Day. Op 6 juni 1944 begon de bevrijding van West-Europa op het strand van Normandië. Een lange campagne door Europa volgde voordat de bevrijding voltooid was. Back to  Normandy beschrijft de eerste uren van de landing met de beschietingen van de Duitse posities als een (muzikale) piek. Ter introductie ziet en hoort u de voorbereidingen voor de grootste campagne ooit. Heel bijzonder en uniek is het feit dat de muziek van Back to Normandy synchroon wordt uitgevoerd met een film met originele beelden, speciaal gemaakt voor deze compositie.

Het Warsaw Concerto is een pianoconcert geschreven als belangrijk ingrediënt van de film Dangerous Moonlight uit 1941. De film heeft een liefdesgeschiedenis als plot, en handelt rond het leven van de fictieve componist van het pianoconcert. Deze componist, een Pool, was tevens piloot in de Tweede Wereldoorlog en liep een shell-shock op, en vluchtte naar Engeland. Hij overweegt in de film terug te keren naar Polen om verder te vechten voor zijn land.

De Battle of Midway, was een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog in de Pacific. De Japanse keizerlijke marine was tot die tijd ongeslagen en overtrof de Amerikaanse zeestrijdkrachten. De film begint met de Doolittle Raid in april 1942, en gaat vervolgens door met de slag om de Koraalzee (mei 1942). Vervolgens wordt de planning voor de Battle of Midway (juni 1942) beschreven, met de weergave van een ingewikkeld gevechtsplan. Onbekend voor de Japanners, Amerikaanse signalenintelligentie heeft de Japanse maritieme coderingscodes gebroken en vermoedt dat de hinderlaag op Midway Island zal plaatsvinden. Ze misleiden de Japanners om het te bevestigen. De Amerikaanse admiraal Chester Nimitz speelt een wanhopige gok door zijn laatst overgebleven vliegdekschepen voor de Japanners naar Midway te sturen om zijn eigen hinderlaag op te zetten. De gok betaalt zich uit en alle vier de Japanse schepen worden vernietigd in de strijd om Midway.

Natuurlijk ontbreekt ook Glenn Miller niet op het programma. Glenn Miller was een Amerikaans bigbandmuzikant, arrangeur, componist en bandleider in het swingtijdperk. Van 1939 tot 1943 was hij de bestverkopende artiest van de VS en een van de bekendste bigbands ter wereld.

Het koffieconcert begint zoals gebruikelijk om 12.00 uur. Toegang en parkeren is gratis.

0 Shares

Gegevens

Begin:
5 april
Einde:
6 april
Evenement Categorieën:
,