Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Herdenking Oudewaterse Moord

7 augustus - 12:00 - 13:00

Herdenking Oudewaterse Moord  

 

Zondag 7 augustus om 12.00 uur herdenkt Oudewater de Oudewaterse Moord. Deze jaarlijkse herdenking vindt plaats in het Stadhuis aan de Visbrug in Oudewater. Bij het grote schilderij van de Oudewaterse Moord van Dirck Stoop vertelt historica Nettie Stoppelenburg het verhaal.

Op 7 augustus 1575 werd het stadje Oudewater geplunderd door Spaanse soldaten. De soldaten vermoordden bijna de helft van de inwoners en een groot deel van de stad brandde af. Dit wordt de ‘Oudewaterse moord’ genoemd. Waarom werd Oudewater aangevallen? In 1572 kozen Oudewater en een aantal andere opstandige steden de kant van de protestanten en van Willem van Oranje. Ze organiseerden de eerste Vrije Statenvergadering van Nederland. Wat dit jaar wordt herdacht als het begin van ‘de geboorte van Nederland’. De katholieke Spanjaarden waren boos dat de protestanten zich tegen hen keerden. In de zomer van 1575 trok een Spaans leger naar het rijke Oudewater als eerste doelwit in een offensief om de grenssteden tussen Holland en Utrecht te veroveren. Na meer dan een jaar wisten de inwoners hun stad weer in eigen handen te krijgen, gesteund door de belofte van belastingvrijstelling. Sinds 1650 de Oudewaterse Moord herdenken via het grote schilderij van Dirck Stoop

De 1e herdenking was waarschijnlijk al in 1577. Vanaf 1650 heeft het grote schilderij van de Oudewaterse Moord een vaste plek in de herdenking. Bij dat schilderij van Dirck Stoop in het Stadhuis aan de Visbrug wordt het verhaal van de Moord verteld. Zondag 7 augustus vindt de herdenking als vanouds plaats om 12.00 uur.

0 Shares

Gegevens

Datum:
7 augustus
Tijd:
12:00 - 13:00
Evenement Categorieën:
, ,