Laden Evenementen

Arnoldus Anthonie Bredius – een lezing door Theo Jansen

Arnoldus Anthonie Bredius – een lezing door Theo Jansen

Arnoldus Anthonie Bredius leeft van 1903 tot 1982. Groot gebracht in de strenge beginselen van de Nederlands Hervormde Kerk lijkt hij op weg naar een loopbaan als predikant, maar hij wordt begraven door twee priesters van de RussischOrthodoxe Kerk volgens de orthodoxe ritus.

Hoewel zijn familie geworteld is in Woerden, leeft hij de laatste twintig jaar van zijn leven in een gehuurd kasteel in de buurt van Wijchen. In Woerden is hij slechts een betrekkelijk kort deel van zijn leven actief als beheerder van het Landgoed Bredius toen hij, tegen zijn zin, zijn in 1946 overleden vader moest opvolgen. Vanaf 1955 wordt duidelijk dat hier geen toekomst in zit. De gemeente Woerden keurt een uitbreidingsplan goed en wil het bezit van de familie Bredius uitkopen. Hoewel Arnold dan zelf vertrekt en zich met het vervolg van de gebeurtenissen niet meer bemoeit, blijven toch veel elementen in het vroegere landgoed behouden.

Volgens eigen zeggen is hij steeds in de ban van de natuur en de schoonheid van het boeren, maar legt hij te veel geld toe op de agrarische activiteiten. Ook besteedt hij veel geld en tijd aan zijn pogingen om in het gehuurde kasteel een kerk te vestigen. Tegen het einde van zijn leven besluit hij de nalatenschap van de familie Bredius te gebruiken voor het oprichten van de A.A. Brediusstichting, als een centrum voor oosters-orthodoxe kunst, muziek en literatuur.

Dinsdag 26 maart 2024 , 20.00 uur – gratis,

Kapel Weddesteyn, Utrechtsestraatweg 50, 3445 AS Woerden

0 Shares