Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

7 mei Om 20.15 uur : lezing ‘JOODS WOERDEN’ door historicus Jan van Es,

7 mei - 19:30 - 22:00

7 mei Om 20.15 uur : lezing ‘JOODS WOERDEN’ door historicus Jan van Es,      over de positie van joden die naar Nederland zijn gekomen en hoe zij in Woerden terechtkwamen en zijn behandeld

zaterdagavond 7 mei organiseert een hele trits (vnl. kerkelijke) organisaties in het kader van Woerden650 in de Petruskerk een programma onder de titel ‘Joods Woerden’.

De kerk is open vanaf 19.45 uur voor mensen die de foto-expositie ‘STRIJD’ willen zien. Leerlingen uit 5 havo van het Kalsbeek College interviewden veteranen, vluchtelingen en mensen die vaak uit eigen ervaring hun verhaal over de Tweede Wereldoorlog of een ander conflict wilden vertellen. Het prachtige boekje dat van dit project gemaakt is, is ter plekke kosteloos verkrijgbaar.

Hoofdact van de avond is NIKI JACOBS en haar ENSEMBLE, bestaande uit Ro Kraus (altviool), Ruud Breuls (trompet), Emile Visser (cello) en Peter van Os (accordeon) met The Ballad of Mauthausen, een hartverwarmende voorstelling waarin de beroemde Mauthausen liederencyclus van componist Mikis Theodorakis centraal staat. Theodorakis zette hiervoor de memoires van Iakovos Kambanellis uit concentratiekamp Mauthausen op muziek. De Griekse teksten zijn veelvuldig vertaald en o.a. in het Nederlands gezongen door Liesbeth List. Dankzij het Jiddisch Koor Heijmisj mag Niki gebruik maken van de vertaling het Jiddisch van Willy Brill.

De Mauthausen liederencyclus is zwart of wit. Het verhaal over het kamp Mauthausen gaat over het zwartste zwart uit het bestaan van de mens. De Mauthausen liederen beschrijven het witste wit: de liefde als overwinning op de dood. Iakovos Kambanellis heeft het zwartste zwart aan den lijve meegemaakt en het witste wit beschreven als overwinning daarop.

Nikki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor een groot publiek over de hele wereld. Samen met haar fenomenale ensemble slaat zij met deze voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu. Zij brengen een muzikale reis door de tijd in een voorstelling die prikkelt, ontroert en inspireert. Door de opbouw van het programma is het groter dan enkel een ode aan onze vrijheid en eindigt de voorstelling na ruim een uur uitbundig en vrolijk.

0 Shares

Gegevens

Datum:
7 mei
Tijd:
19:30 - 22:00
Evenement Categorieën:
,