Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

49ste Nationale Molendag op 14 en 15 mei

14 mei - 08:00 - 15 mei - 17:00

49ste Nationale Molendag op 14 en 15 mei

14 en 15 mei 2022 is het Nationale Molendag,  Honderden wind- en watermolens zijn open voor het publiek en draaien. Molenaars en vrijwilligers staan te popelen om hun passie voor deze ‘levende’ monumenten te delen. Bij veel molens wordt er een feest van gemaakt, met rondleidingen, exposities, markten, muziek, pannenkoeken en kinderactiviteiten.

De Middelste of Tweede Molen van Cabauw hielp bijna 2 eeuwen de polder Lopik van het overtollige water af. Halverwege de vorige eeuw mocht de molen na alle trouwe dienst met pensioen. Stichting De Utrechts Molens zorgde dat de molen werd behouden en gerestaureerd. Zaterdag 14 mei worden er rondleidingen gegeven en is er een verhalenverteller. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht en hun ‘molenaarsdiploma’ halen.  Ten bate van de restauratie worden badeendjesraces gehouden, waarvoor bij de molen lootjes kunnen worden gekocht.

Molen De Valk is al sinds 1753 de blikvanger op de stadsmuur van Montfoort. De molen heeft een roerige geschiedenis Rond 1950 waren er zelfs plannen om de molen volledig af te breken. Maar nu staat hij in oude glorie en bovendien volledig operationeel. De molen kan niet alleen malen, maar ook pellen. Op zaterdag is de molen geopend. Dan wordt ook de 50 jaar oude en gerestaureerde eclectische maalstoel weer officieel in gebruik genomen.

Korenmolen De Windotter in IJsselstein is bijzonder voor de IJsselsteinse gemeenschap. De dagelijkse bedrijvigheid en de bijna altijd draaiende wieken zorgen ervoor dat het geen ‘koud’ monument is maar een dynamische werkende molen. Deze zaterdag is het extra gezellig, met rondleidingen, een expositie, een verhalenverteller en verschillende leuke kinderactiviteiten.

openingstijden voor Nationale Molendag zijn te vinden op www.nationalemolendag.nl  ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_________________________________________________________________

0 Shares

Gegevens

Begin:
14 mei - 08:00
Einde:
15 mei - 17:00
Evenement Categorieën:
,