Afschaffing verhuurderheffing scheelt 65 nieuwe huizen

Afschaffing verhuurderheffing scheelt 65 nieuwe huizen

Door afschaffing van de verhuurderheffing zouden er in Woerden per jaar 60 tot 65 meer woningen gebouwd kunnen worden.Dat meldt woningcorporatie GroenWest desgevraagd aan RPL. GroenWest staat volledig achter de oproep van de wooncorporaties om de verhuurderheffing af te schaffen. In het Groene Hart zijn de wachtlijsten voor sociale huur lang en kunnen veel mensen geen betaalbare woning vinden. Michel Bakker, manager Financiën en Bedrijfsvoering van GroenWest vertelt dat er in de regio heel veel woningzoekenden zijn. Voor de mensen met een kleinere portemonnee wil GroenWest juist nieuwe, betaalbare woningen bijbouwen. Daarnaast is dit geld van de huurders nodig om de woningen te onderhouden en te verduurzamen. Elke euro is hard nodig. “Afschaffing zou betekenen dat we nu en in de toekomst meer kunnen investeren”, aldus Bakker.

Verhuurderheffing alleen voor sociale huurwoningen

De verhuurderheffing is een heffing die zich richt op verhuurders van huurwoningen in de gereguleerde sector. Hiermee worden huurwoningen bedoeld waarvan de huur lager is dan de grens voor de huurtoeslag. Die grens is voor dit jaar € 752,33. De heffing wordt berekend over de waarde van gereguleerde ofwel sociale huurwoningen. De heffing geldt inmiddels alleen voor verhuurders van meer dan vijftig huurwoningen. Tot 1 januari 2018 werd de heffing zelfs berekend aan alle verhuurders van meer dan tien woningen.

Schatkist ontvangt jaarlijks 2 miljard euro

De verhuurderheffing levert de schatkist ieder jaar zo’n 2 miljard euro op. GroenWest heeft in de afgelopen jaren een bedrag van 12 tot 13 miljoen euro per jaar afgedragen aan de verhuurderheffing. Volgens de woningcorporatie staat dat staat gelijk aan 60 tot 65 woningen die per jaar extra gebouwd zouden kunnen worden of 250 woningen die men kan verduurzamen. Sinds de invoering van de verhuurdersheffing heeft GroenWest in totaal ruim 80 miljoen euro betaald en dat bedrag loopt jaarlijks nog op.

Aandeel sociale huurwoning

GroenWest heeft in de gemeente Woerden in totaal bijna vijfduizend sociale woningen. Één op de vijf woningen in de gemeente Woerden is een sociale huurwoning.

0 Shares